Memori ‘perang’ di pantai Pak Amat

(Nota: Artikel ini pernah tersiar di dalam sebuah akhbar tempatan pada tahun 2008 hasil pertemuan penulis dengan beberapa penduduk kampung ketika itu yang merupakan ‘saksi hidup’ serangan Jepun ke atas Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan semasa Perang Dunia Kedua. Ia disiarkan dalam Informasi Tempur sebagai mengenang detik  ‘Perang Jepun’ dalam lipatan sejarah negara).

Serangan tentera Jepun itu berlaku hampir tujuh dekad lalu. Namun kepada sebahagian warga emas yang tinggal di pantai Kuala Pak Amat, Perang Dunia Kedua seolah-olah baru saja terjadi.

KIRA-KIRA 67 tahun lalu, pantai Kuala Pak Amat dekat Pengkalan Chepa, Kota Bharu merakam detik penting. Ia menjadi lokasi pertama serangan tentera Jepun di Tanah Melayu melalui perairan Kelantan yang menyaksikan bermulanya Perang Pasifik.

Mejar Jeneral Hiroshi Takumi, yang mengetuai bala tentera seramai 5,200 orang (dikenali sebagai Detasmen Takumi), dengan armada tiga kapal pendarat dan tujuh kapal perang, memilih kawasan pantai itu sebagai lokasi pendaratan.

Penggunaan kereta kebal bersiaz kecil yang memiliki keupyaan dan mobiliti tinggi antgara kunci kejayaan semasa serangan Jepun ke atas Tanah Melayu.

Hari ini, pantai Kuala Pak Amat hanya tinggal nama. Ini kerana tanahnya sejauh kira-kira lima kilometer dari pantai ‘punah’ ditelan air Laut China Selatan. Malah, gigi pantai di sini hanyalah saki-baki kampung itu yang pernah menjadi penempatan kira-kira 60 buah keluarga.

Walaupun peristiwa perang telah lama bersemadi dalam lipatan sejarah, tetapi bagi generasi lama kampung ini dan Kampung Pulau Panjang yang terletak di sebelahnya, ia seperti baru semalam berlaku.

“Beberapa jam sebelum serangan, saya duduk di madrasah kampung bersama rakan-rakan sambil melihat tentera-tentera Punjab berkubu di sana sebelum terdengar bunyi letupan kira-kira pukul 12 malam 7 Disember 1941,” cerita Omar Senik, 81.

Katanya, beberapa bulan sebelum perang meletus, sekitar pantai di situ menjadi kawasan larangan apabila tentera British dah Punjab mula membina kubu-kubu pertahanan konkrit dan kubu guni pasir serta dipasang pagar berduri. Malah, kawalan keselamatan diperketatkan.

Lakaran peta serangan amfibia tentera Jepun yang mendarat di Kota Bharu termasuk kedudukan kapal pendarat serta pos-pos kubu pertahanan British di sepanjang pantai dan pulau-pulau kecil di situ.

Menceritakan suasana sebelum perang, Omar yang ketika itu berusia 14 tahun berkata, penduduk kampung yang rata-ratanya nelayan dan petani tidak begitu mengendahkan soal tersebut.

Menurut beliau, oleh kerana kerap berada di situ, kehadirannya cukup disenangi tentera Punjab. Beliau menjadi budak suruhan mereka dan belajar bahasa Punjabi.

“Saya kerap masuk ke kawasan kubu tentera Punjab sambil tengok mereka berkawal. Pada satu peringkat saya sudah boleh menyanyikan dikir barat dalam bahasa mereka,” ujarnya tertawa mengingati kisah tersebut.

Katanya, beberapa jam sebelum serangan meletus, seorang pegawai tentera British memanggilnya ke kubu dan meminta beliau menghiburkan mereka sambil dijamu makanan.

“Selesai menyanyi pegawai itu keluar. Tiga anggota tentera Punjab yang saya kenali berpesan agar saya meninggalkan kawasan itu ke bandar Kota Bharu kerana katanya perang akan meletus tidak lama lagi.

“Saya hanya menganggukkan kepala sebelum pulang semula ke madrasah. Itulah kali terakhir saya melihat mereka.

“Letupan pertama kedengaran kira-kira pukul 12 malam, saya tersentak apabila melihat percikan api bertali-arus dari arah kubu tentera Punjab ke tengah laut, diikuti letupan-letupan kecil.

“Saya dan rakan-rakan yang ketakutan keluar menyembunyikan diri di bawah madrasah, memang saya tak boleh lupa peperangan itu,” jelasnya.

Omar berkata, beliau masih ingat beberapa bot tentera Jepun mendarat di pantai kampung itu yang terletak hanya 100 meter dari rumahnya. Tetapi ramai di antara mereka mati ditembak mesingan tentera British.

“Tentera Jepun yang mendarat tidak mengapa-apakan penduduk kampung, sebaliknya mengarahkan kami bersembunyi dan memberitahu kedatangan mereka untuk menghalau tentera British,” ujarnya yang petah bercerita.

Pengalaman melihat mayat tentera Jepun dan Punjabi bergelimpangan masih segar dalam ingatan seorang lagi penduduk kampung, Nawi Mohamad, 80, yang ketika itu berusia 13 tahun.

“Sejak berkubu di tepi laut, tentera British sering buat latihan, jadi bila dengar letupan malam itu kami penduduk kampung ingat mereka sedang berlatih. Kami tak pernah terfikir pun nak berlaku perang.

“Tapi bila tembakan dan letupan tak henti-henti serta selepas ditinjau di pinggir pantai, barulah kami tahu tentera Jepun sudah mendarat di pantai Kuala Pak Amat.

“Semua penduduk bersembunyi di bawah rumah bimbang kena peluru sesat, tapi Alhamdulilah tiada siapa pun cedera hingga hari siang.

“Dalam kekalutan pertempuran, tiga tentera Jepun yang mendarat mati di bergelimpangan di hadapan rumah saya, dan sehingga hari ini saya masih terbayang wajah mereka.

“Suasana perang memang menakutkan kerana peluru datang macam hujan, kapal terbang British tak henti-henti bom kapal Jepun di laut dan tidak beberapa jam kemudian nampak api menjulang dari pengkalan tentera udara British di Pengkalan Chepa yang terbakar,” ujarnya.

Kapal pengangkut tentera Jepun,Awagisan Maru yang turut digunakan dalam operasi serangan amfbia di Kota Bharu. Bagaimana pun kapal ini terbakar dan karam setelah diserang pesawat pengebom RAAF semasa awal serangan.

Baru-baru ini, kedua-dua mereka bersama empat lagi rakan seusia, Kadir Ismail, Mohamad Senik, Yaakob Awang Teh dan Deraman Mohamad hadir pada majlis memperingati Perang Dunia Kedua yang diadakan di kampung itu 10 Disember lalu.

Menariknya, majlis anjuran Majlis Tindakan Pelancongan Negeri Kelantan (MTPN) itu turut dihadiri pesara guru, Toru Ogawa, 60, bersama keluarganya dari Osaka, Jepun yang turut sama mengingati detik bersejarah itu.

“Saya cukup teruja mendengar kisah mereka, seperti yang diceritakan datuk dan bapa saya.

“Malangnya, generasi muda Jepun hari ini tidak lagi mengambil berat tentang sejarah peperangan tersebut yang seolah-olah cuba dilupakan daripada sejarah,” ujar Ogawa.

Beginilah keadaan di dalam kubu pertahanan tentera British yang menempatkan pasukan mesingan bagi menghalang pendaratan musuh. Kubu binaan konkrit yang kalis letupan ini juga sukar ditumpaskan kerana kedudukannya saling memberi perlindungan antara satu sama lain.

Bagi penduduk Kampung Pulau Panjang, Yaakob Awang Teh pula yang ketika itu berusia 18 tahun, beliau dapat mengingati dengan jelas suasana kehidupan di kampung semasa pendudukan tentera Jepun.

“Ada yang baik dan ada yang garang, tapi kebanyakan yang datang mendarat di sini merupakan anggota tempur sebelum diambil alih pasukan kejuruteraan dan unit-unit tugas biasa tentera.

“Perang juga memberi rezeki kepada remaja kampung masa itu apabila kami diambil bekerja membaiki pangkalan udara di Pengkalan Chepa, dan kerja saya ialah meratakan landasan kapal terbang menggunakan batu kerikil.

“Pernah sesekali saya disepak tentera Jepun kerana kerja main-main, tapi rata-rata kami yang bekerja sebagai buruh dilayan baik,” ceritanya.

Omar yang kemudian mencelah menjelaskan, penduduk kampung ketika itu terutama remaja sepertinya tertunggu-tunggu kedatangan tentera Jepun kerana diberitahu negara Asia Timur itu menjanjikan pelbagai kemewahan.

Katanya, kehidupan di bawah penjajahan British yang menghalang pendidikan di kalangan penduduk luar bandar menyebabkan mereka terpinggir dan hanya bersekolah pondok, melainkan golongan bangsawan dan orang berada.

“Saya memang nak bersekolah, tapi orang putih tak benarkan buka sekolah di kampung. Namun, khabar angin beritahu jika Jepun datang mereka nak buka sekolah dan itu menyebabkan saya tidak sabar-sabar.

“Selain itu, ramai yang cerita harga beras akan murah bila Jepun perintah selain harga barang-barang lain seperti kain baju lebih rendah, tapi sebenarnya cuma setahun sahaja kami hidup senang sebelum keadaan berubah,” katanya.

Pendaratan tentera Jepun diKota Bharu merupakan serangan berani mati dan berisiko tinggi kerana selain pertahanan ampuh British di sepanjang pantai, faktor cuaca buruk juga boleh menghalang misi tersebut.

Menariknya, beliau suka bergaul dengan tentera Jepun sehingga kini fasih berbahasa Jepun selain mengingati beberapa baris lagu yang kerap dinyanyikan ketika itu.

“Dulu kawasan di sini dipenuhi paya dan hutan nipah, jadi saya kerap disuruh bawa tentera-tentera Jepun berperahu meninjau-ninjau kawasan sekitarnya.

“Masa itu zaman budak-budak mana fikir takut, tapi seronok bergaul dan mereka (tentera Jepun) sesekali bagi habuan seperti makanan atau duit,” jelasnya.

Katanya lagi, kehidupan di kampung yang serba sederhana menyebabkan mereka tidak begitu merasai kesempitan hidup semasa perang, dan keadaan di bawah pemerintahan Jepun tidak banyak bezanya dengan British.

“Jepun atau British sama saja, tapi penjajah British pula melayan kita (orang kampung) macam kambing, mungkin sebab generasi masa itu tidak berpendidikan lalu sering ditindas.

“Walaupun Jepun paksa kita ke sekolah, tapi setidak-tidaknya ada juga peluang belajar.

“Sebab itu saya kerap ingatkan anak cucu saya agar bersyukur kerana keadaan negara kita hari ini jauh berbeza setelah merdeka. Kita kekalkan usaha pemimpin terdahulu,” tegasnya yang masih berharap agar keadaan pantai Kuala Pak Amat dipelihara.

Bagaimanapun, harapan Omar dan rakan-rakannya yang kini meniti usia senja mungkin hanya tinggal impian.

Setelah lima dekad negara mencapai kemerdekaan, tetapi nasib pantai itu terus terbiar sepi. Kawasan yang menyimpan sejarah negara semasa Perang Dunia Kedua itu hanya menunggu masa sebelum lenyap sepenuhnya ditelan ombak seperti kubu-kubu pertahanan British yang telah bersemadi di dasar lautnya. – Informasi Tempur

Monsun timur laut yang mengakibatkan ombak besar di Pantai Kuala Pak Amat perlahan-lahan menghakis tinggalan sejarah Perang Dunia Kedua di pantai ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top