TUDM kuasa udara nasional

Memiliki kuasa udara yang jitu bagi sesebuah negara adalah penting kerana ia tidak terhad sebagai strategi dalam pertempuran tetapi juga menjadi instrumen mencegah ancaman.

Salah satu kelebihan kuasa udara adalah keupayaannya untuk melepasi banyak halangan dan menyerang terus kepada sasaran penting.

Sehubungan itu, pemilikan aset-set udara moden dan berkeupayaan tinggi adalah amat perlu untuk memastikan kuasa udara yang dimiliki adalah sejajar dengan keupayaan teknologi terkini.

Aset-aset ini akan memastikan tentera udara sesebuah negara memiliki keupayaan serangan yang boleh menggerunkan musuh atau setidak-tidaknya setanding dengan negara serantau.

Atas faktor kepentingan strategik inilah maka Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) sebagai teraju pertahanan udara nasional telah merumuskan pelan transformasi yang dikenali sebagai Pembangunan Keupayaan 2055 atau CAP55.

Pada atas kertas, TUDM memiliki kira-kira 44 buah pesawat tempur yang terdiri daripada Sukhoi Su-30MKM, F/A-18D Hornet dan Hawk 100/200.

Bilangan ini sebenarnya adalah jauh daripada mencukupi, tambahan pula dengan usia pesawat yang mencecah
sehingga 25 tahun.

Justeru, CAP55 merancang pelan pembangunan kemampuan TUDM sehingga tahun 2055 yang merangkumi perolehan dan peningkatan aset-aset baharu angkatan ini serta keupayaan yang hebat.

Pelan ini menyasarkan keupayaan jet pejuang TUDM yang didokong oleh dua skuadron pesawat pejuang pelbagai peranan (MRCA) dan skuadron pesawat penggempur ringan (LCA).

Visi TUDM adalah untuk menjadi sebuah kuasa udara yang unggul manakala misinya ialah untuk mempertahankan kedaulatan dan keutuhan negara serta kepentingannya melalui penggunaan kuasa udara yang berkesan.

Kali terakhir TUDM mengoperasikan aset udara terbaharu ialah kira-kira 11 tahun lalu menerusi perolehan Sukhoi Su-30MKM yang merupakan generasi termoden dalam keluarga Sukhoi.

Pemilihan Sukhoi menepati keperluan geografi negara kerana ia mampu terbang jauh termasuk melakukan pengisian minyak di udara. Kemasukan pesawat Sukhoi SU-30MKM benar-benar memberi taring kepada TUDM kerana memiliki keupayaan tempur yang berganda.

Fasa pertama CAP55 akan bermula pada Januari tahun hadapan, bagaimana pun perancangan mengenainya telah pun bermula lebih awal dan diluluskan kerajaan.

Tiga perolehan utama pada fasa ini nanti ialah pembelian sekurang-kurangnya empat unit sistem pemantauan udara (UAS) berkeupayaan tinggi bagi tugas pengawasan udara dan perisikan, radar pertahanan udara dan sebuah skuadron pesawat rondaan maritim.

Pengoperasian skuadron UAS nanti membuka dimensi baharu kepada TUDM kerana corak kendalian, atur gerak dan penggunaan taktikal sistem ini adalah berbeza berbanding pesawat udara tanpa pemandu (UAV) sedia ada.

UAS yang dilengkapi teknologi sofisikated boleh terbang pada ketinggian antara 3,000 meter (m) hingga 9,000m selama 24 jam tanpa mendarat selain dilengkapi senjata.

Pada masa sama, TUDM juga berharap agar perolehan aset kritikal iaitu dua hingga tiga skuadron pesawat LCA dapat disegerakan oleh kerajaan. Pesawat jenis ini nanti boleh melaksanakan kedua-dua peranan iaitu untuk operasi tempur dan latihan.

Malah, pemilikan LCA mampu mempersiapkan juruterbang-juruterbang TUDM untuk mengoperasikan pesawat pejuang generasi moden pada masa hadapan.

Jika mempunyai kekangan kewangan sekali pun, kerajaan seharusnya boleh merangka kaedah yang bersifat menang-menang untuk memuktamadkan pembelian ini demi memastikan TUDM tidak ketinggalan.

Bagi TUDM pula, fokus pembelian aset-aset pertahanan udara ini adalah untuk memperkukuhkan lagi pengawasan ruang angkasa dan maritim negara berdasarkan kedudukan geografi serta fizikal Malaysia.

Ia juga penting berikutan situasi geo strategik serantau khususnya melibatkan soal pengawasan perbatasan negara di Laut China Selatan.

(Kredit foto: Mks TUDM)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top